"کوهها هنوز از برف سفیدند ، اما یخ رودخانه شکسته و رویش گیاهان در کنار آب ، نخستین نشانه پایان روزهای سخت زمستان است.در کنار تخته سنگی بزرگ مردی میانسال که پوست گوزن بر تن دارد چیزی بر سطح سخت سنگ آذرین حک می کند ، نماد زندگی و باروری دوباره طبیعت را به شکرگزاری پایان زمستان ، نقش یک بز کوهی که قوس بلند شاخ هایش از سر به کمر رسیده ، اینجا کوههای زاگرس در فلات مرکزی ایران است ، 12 هزار سال پیش در اواخر دوران پارینه سنگی وآغاز عصر نوسنگی در خاور میانه.مردمان بعضی قبیله ها غارنشینی را رها کرده و در دشت های نزدیک به رودخانه پناهگاه هایی برای خود ساخته اند تا نخستین نشانه های تمدن بشر بر سیاره زمین ظهور کند.
این تجسمی از دورانی است که سبب پیدایش هزاران نقش اسرارآمیز بر سنگ های منطقه ای وسیع به نام "تیمره" شده است ، منطقه ای که با وجود دست کم 21 هزار سنگ نگاره ، هنوز در جامعه جهانی و حتی میان بعضی باستان شناسان ایرانی ناشناخته است و کمتر ردی از نام آن در منابع پژوهشی یا در میان جاذبه های دیدنی ایران پیدا می شود.با اینکه تیمره میراثی کم نظیر از هنر صخره ای (Rock Art) انسان پیش از تاریخ و دوران باستان است و این قابلیت را دارد تا در بالاترین اولویت معرفی به فهرست میراث جهانی یونسکو قرار بگیرد ، اما بدون حامی و تنهاست.متاسفانه توجه به این میراث عظیم هزاران ساله ، حتی در حد یکی از صدها کاروانسرا ، برج و مسجد ثبت شده در فهرست آثار ملی نبوده است."
متن بالا مقدمه ای است از نوشته ای با عنوان "ایران ماقبل تاریخ : کاوشی در سنگ نگاره های تیمره ، نقش هایی از نیاکان ایرانیان" که در مجله همشهری ماه(ویژه نامه ایران شناسی) ، سرزمین من ، اسفند 1389 ، شماره 69 چاپ شده است.
نویسنده با تعجب می نویسد : در تیمره تراکم نقش ها در امتداد یک دره بی اندازه غنی و باور نکردنی است.به همین دلیل ادعای اینکه تیمره قلب زنده هنرهای صخره ای در خاور میانه است به هیچ وجه بزرگ نمایی نیست.
نویسنده باز هم می نویسد : در غفلت سازمان میراث فرهنگی این مکان هنوز ثبت ملی نشده و درون یک زمین زراعی قرار دارد که جاده تهدید کننده ای هم از کنار آن می گذرد.
نتایج دور نخست قدمت سنجی با فناوری جدید نشان داد که پیشینه برخی نقش های تیمره به 17 هزار سال پیش بر می گردد که بسیار کهن تر از بررسی های اولیه است.
در هفته نامه خبری ، فرهنگی امرداد ، شماره 254 خرداد 1390 خورشیدی ، نوشته ای به چشم می خورد که سنگ نگاره های تیمره شهرستان خمین را مهد گردشگری سنگ نگاره های ایران خوانده است.
گوشه ای دیگر از اهمیت و مورد توجه بودن این آثار ساخت مستندها و مجموعه های تلویزیونی و پخش آنها از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است.
ساخت سه مستند تلویزیونی به نام هنرهای صخره ای تیمره با روایت استاد داریوش ارجمند که در تابستان 1388 از شبکه چهار سیما پخش عمومی شد.
ساخت مستند بوم های سنگی به کارگردانی آقای مهدی اسدی در بهار 1387
و یکی دیگر از افتخارات این نگاره ها قرار دادن بیش از بیست مولاژ از خطوط pictogram-ideogram-protoelamite-elamite پهلوی، عربی و فارسی (2300.ق.م تا 256 سال قبل ) جهت مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ نیاوران است.
تمامی اسناد و مدارک موجود همه حاکی از این مهم است که سنگ نگاره های تیمره این کهن آثار بشریت ، مهجور و غریب افتاده و محتاج به نفسی مسیحایی است ، تا بتوانیم در توان خویش و بدور از مانورهای تبلیغاتی غربیان ثابت کنیم مهد تمدن بودیم و خواهیم بود. برای دیدن عکسهای زیبای این آثار بهتره توی گوگل سنگ نگاره های تیمره را جستجو کنید.